Het Nederlands kampioenschap wordt dit jaar gehouden in het Zwarte Woud in Zuid Duitsland. We zijn te gast bij de lokale vliegclub die ons goed geholpen heeft met het organiseren. Nadat ik vorig jaar bij het German Open hier aan de Kandel het enorm naar mijn zin had samen met de familie ben ik gaan rondvragen naar mogelijkheden. Die waren er toen al een gelukkig zijn er niet te grote beren op de weg gek en zodat het NK door kon gaan. Gisteren heb ik al een klein vluchtje kunnen maken om het gevoel weer te krijgen en vandaag begon het echte werk. Afgelopen nacht had het flink geregend dus hadden we wat geduld nodig voordat het vocht enigszins weg was. In de tussentijd zat we in het Kandelhof aan de koffie met schwarzwalderkirch Torte.

We kregen een 50km taak, eerst richting het westen de flatlands in, daarna terug richting het dal met een keerpunt aan het einde van het dal met als goal het officiële landingsveld.

Ik had niet zo’n haast ivm de vele bewolking maar toen ik startte had ik mijn slechtste start ooit denk ik. Ik raakte immers met mijn schoenen de boom. Daar had ik daarna flink waar stress van in mijn hoofd en kwam ook niet echt meer in mijn concentratie zone. Heel de tijd hoorde ik de woorden van Harm van vorig jaar in mijn hoofd over het starten.
Ik zat vervolgens te pielen met de thermiek, wat echt vervelend was. Eenmaal van de berg weg gevlogen ging het iets beter, maar het was te laat, ik diende te landen. Het vreemde was dat met mijn nieuwe Rotor harnas dit wel de perfecte landing was. Ik kon immers goed rechtop hangen eindelijk door flink te duwen op de bottombar en omdat ik mijn beenbanden wat strakker had gezet kon ik met mijn handen hoog in het Aframe uitduwen.

Later hoorde ik van startofficier Adrie dat ik welliswaar best aardig rende vanaf de start, maar dat ik best wel ietsje harder had kunnen rennen. Ik viel wat weg naar links, dat moet door de wind zijn gekomen, die toch al weinig was. Uiteindelijk was het de combi rennen, wind, windrichting die ervoor had gezorgt dat mijn start niet zo goed was.

Mijn tracklog op de DHV XC website.