er werd een 101km taak in de vorm van een strikje uitgezet. Vlak na de start was het weer pielen om boven te komen. Toen ik dat eindelijk was wilde ik bij de grote gaggle boven Krushevo komen. Dit mislukte en zat ik 15 minuten voor de start op hoogte van de startplek. Joost zat zelfs nog onder me. Een klein belletje werd nog gevonden en op de startcirkel zat gelukkig een goede bel. Samen met Joost draaide ik naar boven. De gaggle van een piloot of 50 kwam maar enkele honderden meters over ons heen, dus uiteindelijk viel het mee.
Richting het eerste keerpunt ging het prima. Genoeg ander deltas in de lucht om de thermiek aan te geven. Hierna moest ik het besluit nemen, of door het dal of langs de ridge richting kp2. Het werd het dal.
Het ging vrij goed tot aan de thermiekbel die Matjaz aangaf. de ladder was opgetrokken en ik moest in de survivalmodus. Iets naar het NO zat een heuveltje van 150m hoog. Ik kwam iets boven de top aan en vond gelukkig iets van een piepje. Toen was het draaien en draaien en draaien tot ik 300m had gewonnen. Ik zat nog steeds niet hoog, maar een delta richting kp2 draaide iets beter dan ikzelf. Daar aangekomen was het eerst niet echt goed, maar later met nog 3 andere deltas ging het naar een veilige 1400m hoogte. De bel hielt op en ik besloot richting de voorheuveltjes van kp2 te gaan. Ik zag hier een ridget draaien. Net boven tophoogte vond ik weer een belletje. wat een geluk dacht ik nog, want onder me stonden zeker 10 deltas aan de grond. Uiteindelijk toch weer hoogte kunnen pakken en kp2 gehaald. Hierna weer snel terug naar dezelfde bel. Deze werkte maar een klein beetje en de ander piloten bleven hierin. Vanaf toen was ik in mijn eentje richting kp2. ter hoogte van de weststart bij prilep kwam ik op tophoogte aan en waarempel, aan de voet van de berg zat weer een belletje dat me op 1400m hoogte bracht. Dan maar door glijden dacht ik, ik zie wel wat er gebeurd. Ten westen van Prilep begon mijn vario te piepen en het bleek nog serieus omhoog te gaan ook. Restwarmte van de stad dacht ik zo. Ik bleef er in ieder geval maar in draaien en draaien en kwam weer op 2000 meter uit. Keerpunt 3 halen en dan naar goal dacht ik toen. Maar vlak na het keerpunt zat ik vrij laag en had een weilandje bij de weg gezien waar ik mogelij kon landen. Het begon alleen weer te piepen toen ik daar aankwam en ik kon weer naar boven thermieken. Uiteindelijk met wat dobberen onderweg op 11km van goal geland met een matige landing. Ik had 90km gevlogen van de taak in 5:30 uur.
Leuk wat ik achteraf hoorde is dat het hele team dat op goal stond naar een mobieltje zat te kijken en mij volgde op livetrack24 om mij zodoende naar binnen te schreeuwen. Helaas niet gelukt, volgende keer beter, maar wel een goede gevoel over gehouden aan deze vecht-vlucht.

Mijn vlucht op de DHV XC website.

Taak 3

Taak 3

Teambriefing

Omhoog lopen naar de start

vlak na de start

Close up

flinke gaggle

De startplek

Krushevo

Krushevo

Prilep

Prilep

Herder met schapen op het goalveld