Gisteren was ik als tiende van de dag geeindigd en vanwege de startvolgorde sta je dan bovenaan de lijst voor deze 50km taak. Na wat getut van mijn zijde, ging ik als derde de lucht in. Ik moest flink pielen om een belletje te vinden, maar toen even later Frank en Araldo in de buurt kwamen werd het wat minder moeilijk. Rond de 900 meter ging het niet meer hoger en zo start ik als eerste richting het keerpunt. Voor me zag ik een aantal zwevers thermieken en kon ik daar weer verder omhoog. ik zakte wat verder naar 600 meter en had moeite iets te vinden.
Ik zag Gijs onder me door vliegen en die vond verderop een belletje. Op 200 meter boven de grond zag ik Koos vechten om boven te blijven. Zo’n 300 meter boven hem kon ik wat omhoog komen, maar ondertussen zag ik Gijs gaan landen. Ik moest dus opletten, dit is een lastig stuk. Gelukkig vond ik een goede bel en kon ik richting het eerste keerpunt (Dieren). Hierna had ik een goede glijlijn terug naar de start bij Deelen. Vanaf hier werd de taak redelijk voorspelbaar. Als ik wat lager was zat kwam met de Noordenwind de thermiek los bij de bosrand van de grote open vlaktes op de Veluwe. Als ik wat hoger zat, zag ik kleine wolken flarden ontstaan waar het goed omhoog ging.
Richting het keerpunt bij Ede Noord zag ik Mario hoog boven me. Hij wees nog een belletje aan bij het bos oost van Ede en zo kon ik het keerpunt pakken. Hierna was het nog een lastig stukje. Ik zat op 500 meter en had flink sink gehad toen ik toch nog een verlossende bel vond, waarmee ik het laatste keerpunt (Kruispunt A12) kon pakken en terug naar goal op luchtmachtbasis Deelen. Ik was hier flink blij mee, voor het eerst tijdens het NK Slepen op goal. In deze euforie verprutste ik wel mijn landing, die flink belabberd was.
Zo werd ik vijfde van de dag en pakte ik flink wat punten voor de wedstrijd. In het klassement steeg ik naar de zesde plaats.
Ik kwam er later achter dat deze vlucht ook nog eens de langste in afstand en tijd is die ik gedaan heb in Nederland (55km in 3:05 uur).
Tijdens deze vlucht heb ik sinds lange tijd weer eens gevlogen op de vario van de Brauniger Compeo ipv de Aircotec Dual. Dit vanwege mijn ervaringen de laatste keer bij het lieren in Biest-Houtakker. Het geluid van de vario vond ik deze keer niet storend en het indraaien in bellen ging een stuk beter. Ik denk dat het wel heeft bijgedragen dat ik deze dag zo’n mooie vlucht heb kunnen maken.

Na het vliegen zijn we met 14 mensen gaan eten bij restaurant de Leeren Doedel. Enorm gezellig, maar de kwaliteit van het eten was wel minder dan voorgaande jaren.

Doarama - Mijn vlucht vanaf Deelen tijdens het Nederlands Kampioenschap
vlucht animatie in Doarama.

Foto’s van Anne-Marie
Blog/Uitslagen van vrijdag door Andre van den Akker
Film van dag 2 door Johan Kaal
Mijn vlucht op de DHV-XC website

Dolly-art Taak 2 taakbord taak 2 Vario instellen voorafgaand aan taak 2 Harnas aantrekken voor de start Close-up (foto door Ben Tänzer) los van de dolly hoog in de lucht achter de Dragonfly van Rinus Slepen achter Rinus Geland op goal, even de belevenissen met Mario bespreken Staat er ineens iemand van het eiland Voorne Putten op goal zegt Rinus. "Voorne Putten !!" Thumbs up !! Toestel inpakken geconcentreerd inpakken