Afgelopen weekend was ik in Maillen om daar een proefvlucht te maken op de Moyes Litespeed RX4 van Jochen. Ik wilde dit doen omdat als mijn huidige Laminar verkocht raakt ik waarschijnlijk een Litespeed zou kopen. De reis naar Maillen (net onder Namen) is voor mij 240 km, welke in een ruime 2 uur te rijden is.
Ik kreeg nog wat uitleg van Jochen over de stand van de VG met dit toestel. Na een verlenging van de ophangband erbij gehangen te hebben hing ik ineens boven het Belgische landschap. Het voelde allemaal even fijn als mijn eigen toestel. Alhoewel er geen thermiek was kon ik wel voelen dat het toestel iets directer reageert op stuurinput. Ik landde met veel snelheid, hing ruim op tijd opgericht te wachten met mijn handen op de juiste plek aan de uprights en zo zette ik het toestel met een perfecte landing aan de grond. Jochen was hier ook wel blij mee geloof ik, want hij leent toch zomaar even zijn toestel uit.
Een tweede vlucht was op mijn eigen toestel, hier kon ik zelfs vlak voor de landing op 140 meter nog een paar rondjes in een nulletje hangen, ook weer fijn.
Er waren deze dag een tiental piloten, maar niemand kon boven blijven. Jochen en Tom deden een aantal duo vluchten.
Met de Zuid wind was het nog lastig starten omdat de wind dan cross staat op de baan.
Na het vliegen hebben we met z’n allen eerst nog gezellig op het terras gezeten en daarna binnen een overheerlijke steak gegeten. Daarna reed ik voldaan en redelijk moe naar huis alwaar ik half 12 aankwam.

UPDATE: Op maandag heb ik contact opgenomen met Icaro om te vragen of ik mijn toestel ook directer kan laten sturen. Ik heb hier tips voor gekregen welke ik nog moet uitvoeren, maar op deze blog kom ik er zeker nog op terug.

Vlucht 1 (met de Litespeed) op de DHV XC website.
Vlucht 2