Vanwege regen verwachting hadden we vandaag al om 10:30 briefing boven op de berg. Er werd een 107km taak naar Mattrei en terug uitgezet. Na mijn start wist ik voor een tijdje geen thermiek te vinden en zo zakte ik lager en lager. Uiteindelijk vond ik een belletje recht onder de start en wist ik weer naar boven te draaien. Maar ohoh, wat was het turbulent zeg. De eerste startgate was allang geweest, maar ik hield er eigenlijk geen rekening mee. De taak uitvliegen heeft meer prioriteit. Bij het tochtgat heb ik een kwartier zitten pielen om hoger te komen. De hele tijd zat ik rond de 2200 meter aldaar. Uiteindelijk kwam er toch een bel die me naar wolkenbasis bracht. Onder de wolken door over Anna Schutzhausen heen, op naar Settersveld waar ik boven het meertje uitkwam. Na even zoeken stond hier een fantastisch goede bel en wist ik weer op wolkenbasis te komen die inmiddels op 3200 meter lag. Hierna bleek gelukkig dat ik geleerd had van gisteren want onderweg pakte ik her en der nog wat extra hoogte en zo kwam ik op 3200 meter aan bij het keerpunt. Vanaf hier ging het onder de wolken door nog verder omhoog en kwam ik door de flarden heen die vers kwamen aanwaaien. 3350 en slalommen om nog wat zicht te houden. Uiteindelijk kwam ik rond de 2000 meter aan bij Settersveld en moest ik toch flink mijn best doen om weer een bel te vinden. Ik had wel iets te pakken, maar een zwever gaf aan waar de bel precies zat. Ik ging door tot 2900 meter en begon toen met steken. Maar zo goed als ik op de heenweg onder de wolken hoogte kon houden, zo ging dit nu niet met de tegenwind die ik ook nog eens had. Uiteindelijk was dit mijn laatste bel geweest en zette ik mijn toestel recht onder tochtgat neer op een mega groot veld met een nette landing.
Gelukkig heeft mijn kiel het vandaag goed gehouden. Wel heb ik Icaro gevraagd een nieuwe te sturen.

Gijs is na het zien van een noodchute waaronder Bernd Otterpol naar beneden kwam terug gevlogen naar de camping. Enerzijds omdat hij de turbulente lucht ook wel genoeg vond en deze vlucht de andere mooie vluchten van hem niet in een ander daglicht mogen zetten, anderzijds omdat Bernd achter Anna Schutzhausen in het niets terecht kwam en hij de organisatie op de hoogte wilde stellen van dit feit. Gelukkig was men al op de hoogte van Bernd zijn actie en bleek dat hij gelukkig alleen een been heeft gebroken.

Ik ben vandaag wel weer blij met mijn vlucht, al analyseer ik wel dat ik dezelfde route als op de heenweg had moeten nemen na het keerpunt bij Mattrei en dat ik bij Settersveld door had moeten draaien naar precies wolkenbasis en niet iets daaronder.

Mijn vlucht op de DHV XC website.

Uitslag taak 2.

Vleugel naar de startplek tillen Harnas sjouwen Taakbriefing Taak 2 German Open 2014 Nog even wachten op goede startwind De start Naar boven gevochten
Landingsplek (op de achtergrond Settersfeld)