Al twee dagen zat ik te hopen dat de voorspellingen van de eerste Koningsdag uit zouden komen. Op zaterdag ochtend bleef het nog steeds goed, alleen het aantal aanmeldingen bij de Buizerd was nog niet voldoende. Uiteindelijk bleek het om 9 uur voldoende te zijn en ging de dag door.
Even over 11-en kwam ik aan in Moergestel. De wolken stonden er al mooi bij en de parapentes het veld naast ons bleven al hangen.
Ik was al snel opgebouwd, maar de lierman was er nog niet. Uiteindelijk gingen we iets verlaat van start. Ik mocht als tweede starten en voor het eerst in jaren ging de lier van de Buizerd weer ‘als een jekko’. Er werd vol doorgetrokken en zelfs het overschakelen ging bijzonder vlotjes bij mij.
Na drie trappen ontkoppelde ik boven de 500 meter. Mijn vario bleef echter doorpiepen en zo kon ik in één keer doordraaien naar wolkenbasis op iets meer dan 1200 meter. Meteen verder met de wind mee naar het Noorden. Voor de Loonse duinen wilde ik wel wat extra hoogte pakken. Gelukkig kon ik weer een paar honderd meter pakken en zo vloog ik op 1km hoogte over dit prachtige natuurgebied.
Eenmaal bij de plaats Drunen aan gekomen zag ik vanuit de lucht dat er in het centrum Koningsdag activeiten waren. Ik zag allemaal kleedjes op de grond en kraampjes langs de weg en waren aardig wat mensen op de been. Boven Drunen zelf kon ik ook weer wat extra hoogte pakken. Mijn redenatie deze dag was dat ik rustig aan zou vliegen en elke hoogte zou pakken die ik maar kon pakken. Tevens kwam het zo uit dat me richtte op stadjes, want daar komt vaak een hoop warmte vanaf.
Na Drunen was het wel even kiezen wat te doen, omdat er steeds minder aardoppervlak in de zon lag.
Bij Heusden, een oud vestigingsstadje, heb ik nog eens extra genoten van deze vlucht omdat veel Hollandser dan dit uitzicht vanuit de lucht eigenlijk niet kan.
Na Heusden moest ik echt een keuze maken. Richting het Noordoosten lag alles in de schaduw en was er veel gebied met water en geen stadjes.
Richting het Noordwesten lag het dorpje Andel in de zon. Net ten Noorden van Andel ligt de Maas met daar boven een groot droog veld. Dit zou hem moeten worden! Dit zou mijn laatste mogelijkheid zijn voor een thermiektriggerpunt. Eenmaal aangekomen deed het wel wat, maar onvoldoende om mezelf weer extra hoogte te geven.
Op zoek naar een mooi landingsveld zag ik een boerderij met activiteit op het erf, dat wordt hem!
Ik zorgde voor een mooi aanstroming over het veld en zette hem netjes neer. De boer ter plaatsen kwam met veel interesse naar me toe. Na een tijdje had ik ingepakt en moest toch wel even bedenken hoe de retrieve nu te regelen. Na wat sms-en wilde Hadewych mij gelukkig ophalen en zo stond ik na een gezellige autorit om 5 uur weer op het Buizerdlierterrein.

Mijn vlucht op de DHV XC website.
terug vliegen vanaf de lier na de eerste trap Loonse duinen deltavliegen boven Leusden (Nederland)