de dagen voor afgelopen woensdag zat het er al aan te komen, goed vliegweer in Stadskanaal.
Rinus had ik gevraagd of hij aanwezig zou zijn om te slepen. Maar wordt het nu Bruinehaar of Stadskanaal? Op het laatst werd het Stadskanaal en Rinus was aanwezig om ons op te slepen.
Araldo en ik waren op deze geweldig thermisch vliegdag slechts met z’n tweeën.
Ik was eerst van plan de instelling van mijn toestel nog wat te wijzigen, maar nadat ik oude tracklogs had bekeken wilde ik nog proberen met meer high-siden te thermieken. Dit omdat ik gezien had dat ik sommige thermiek bellen wel lekker krap draai, maar meestal dus niet.
Araldo ging om 13:15 de lucht in, ik volgde 10 minuten later. Rinus had mij gezegd mij af te zetten bij Araldo. Na een sleep tot aan de Zuidkant van Stadskanaal vlakbij Araldo gooide ik los in een bel. Deze bel bleek echter een belletje te zijn en hierna vond ik niets meer om nog omhoog te komen. Snel dan terug naar het landingsveld om nogmaals opgesleept te worden. Nadat ik geland had vroeg Rinus waarom ik nu ontkoppelde, tsja, ik zat bij Araldo en in een bel op 500m. Het was dus de bedoeling dat ik meteen op de hoogte van Araldo werd afgezet. Wel jammer dus!
Mijn tweede sleep was de grootste sleep allertijden in Nederland denk ik. Ik werd op 1340 meter afgezet nadat we eerst bij Mussel en Vlagtwedde waren geweest. Ik werd midden onder een vette wolk afgezet. Het was nog even lastig de thermiek naar boven te vinden, maar vervolgens ging ik op wolkenbasis 1650m op weg.
Boven Mussel vloog ik nog een rondje met een zwever, maar dat was niet veel soeps. Bij Musselkanaal zat een wolk, dat moet goed zijn, maar dat was nog lastig te vinden. Ik ging maar verder, maar kwam wel steeds lager. Uiteindelijk vond ik een zwak belletje op een krappe 400m. Ik bleef er maar in draaien en uiteindelijk werd het nulletje iets meer en daarna steeds meer en kon ik weer terug naar Wolkenbasis 1700m.
Een steek naar Emmen zag ik niet echt zitten omdat er een flink bos voor ligt en ik mezelf zou opsluiten wellicht. Ik koos ervoor ten Oosten van Emmen te gaan en daarna wat meer op te sturen naar het doel, wat Bruinehaar was. Ik voelde ter hoogte van Emmer-Compascuum een belletje, maar na een aantal slagen onder deze wolk, vond ik de bel niet. Verderop proberen was niet echt handig omdat er een kassengebied ligt waar je toch ruim overheen wilt. Dan maar blijven proberen de bel onder deze wolk te vinden, maar dat lukte niet. Uiteindelijk hier geland met een fijne landing.
Bij het afbouwen kwam er een opa met zijn kleinzoon kijken en die wilde wel weten hoe dat werkte. In vier jarige taal probeerde ik uit te leggen dat thermiek net zo iets is als de bellen uit een bellenblaas die naar boven gaan. Maar aan zijn gezicht te zien was dit al te lastig om te begrijpen.
De service van Rinus ging nog verder dan alleen maar opslepen, na een belletje kwam hij me zelfs ophalen… thanks !!
Terug op Stadskanaal zat ik op livetrack24 te kijken waar Araldo zat, deze was inmiddels op de terugweg vanaf Bruinehaar. Tegen zessen zag ik dat hij het waarschijnlijk niet ging halen en ging ik alvast op pad. Bij de 2de Exloërmond stond ik te wachten aan de Noordkant. Uiteindelijk landde Araldo ten Zuiden hiervan. Araldo had een PR gevlogen van 124km, super goed !
Na een maaltijd bij Plaza was ik na 3 uur rijden weer om 11 uur ‘s avonds terug in Simonshaven. Moe en redelijk voldaan.
Redelijk omdat het highsiden bij zwakkere thermiek niet echt gaat en ik tevens het gevoel met de bel kwijtraak. Zonder highsiden zat ik toch veel te brede bochten te draaien, wat ook weer niet handig is. Maar, wel een PR met 41km op Stadskanaal (en zelfs in Nederland zie ik later) gevlogen en dat is ook wat waard 😉
Kortom, vanavond mijn exentrieken 5mm verstellen en de spanning op mijn doek iets verlichten door één gaatje terug te nemen op het einde van de leading edge.

Vlucht 1 op de DHV XC website.
Vlucht 2 op de DHV XC website.

Boven de start/landingsbaan van EHST Achter Rinus vlak voor Stadskanaal Thermieken boven Stadskanaal