Het vliegen na (eigenlijk nog tijdens) het zomerseizoen in Europa valt wat tegen. De resultaten in de wedstrijden vallen vies tegen voor mezelf, dat vind ik jammer.
Ik doe mijn best om er nog de positieve dingen uit te halen en mezelf ook te zeggen dat ik vooral blij mag zijn deze sport te beoefenen.
Maar prestatie gedreven als ik ben, loop ik hier toch wel tegen een aardige muur op. Na vorig jaar tijdens het Belgisch en Brits Open drie maal goal te halen, heb ik dit jaar twee maal een aardige afstand gevlogen. Tijdens het NK heb ik twee dagen aardig gevlogen. Maar voor beiden geldt dat het geen prestaties waren waar ik op gehoopt had. Ik had verwacht na het Brits/Belgisch Open 2012 en het WK in Australië nog een stap te kunnen zetten om beter te worden. Het lijkt er alleen op dat het twee stappen naar voren was en nu weer één terug.

Waar ligt dit dan aan vraag ik mezelf af?
Een aantal antwoorden heb ik wel:
– Het plezier in het vliegen moet voorop staan, score komt later. Botsing met mijn eigen karakter eigenlijk.
– Mijn nieuwe Laminar vliegt nog lang niet zo lekker als mijn oude Z8. Het bochten gedrag is wel wat beter geworden de afgelopen weken, maar ik thermiek nog lang niet zo lekker als voorheen.
– Ik ben momenteel veel bezig met landingsterreinen. Waar ik voorheen gewoon hoog klom en zat en mijn insteek was altijd wel een bel te vinden, ben ik nu van landingsterrein naar landingsterrein aan het vliegen. Dit begon in Laragne in het stuk ten Noorden van de Hungry, maar dat versterkte in Ager, waar ten Noorden van de start alleen maar rot veldjes zitten om te landen. Dit hele gebeuren wordt dan versterkt doordat ik momenteel veel minder snel thermiek en ik niet bij de andere kan bij blijven.

En wat dan te doen om dit te verbeteren?
Ik denk dat de basis is zorgen dat mijn deltavleugel gaat thermieken zoals ik zelf graag wil. Ik heb al tips gehad van Christian Ciech (van Icaro) en Martin van Helden denkt actief mee, temeer omdat hij met zijn nieuwe Laminar ook tegen vliegeigenschappen aanloopt die hij anders wilt. Ik hoop in de resterende weken van het vliegseizoen dit euvel op te lossen.
Ik hoop van de winter mijn prestatiedrang beter onder controle te krijgen. Hoe dit vorm te geven weet ik nog niet, mocht je als lezer tips hebben, dan hoor ik dat graag. Wellicht dat er boeken zijn die interessant zijn om te lezen of misschien dat er van de winter een kernploeg bijeenkomst is waar de psychische kant van het vliegen eens wordt behandeld.