Na vorig weekend moest het deze lierdag wel beter gaan en uiteindelijk ging dat het ook.
Mijn derde vlucht van gisteren was ouderwets weer goed, met eigenlijk maar een paar kleine aanpassingen. Deze zorgde ervoor dat de gevolgen van vorige week teniet werden gedaan.
Wat deed ik dan anders? Eigenlijk is het super simpel, beter, harder en sneller lopen. Nu deed ik al een paar stappen voordat de kabel volle spanning kreeg, daardoor werd ik niet gekatepulteert als voorheen, waarbij ik de kabel volledig zelf op spanning zette door een paar stappen naar achteren te doen.
Ik liep bewust langer mee, totdat ik echt niet meer kon. Hierdoor vloog ik ook meteen en kwam ik niet zoals de voorgaande vluchten tegen een stall aan te zitten. Nu kon ik ook meteen het toestel laten komen en daardoor op mijn gemak overschakelen. Door de hoge snelheid van de voorgaande vluchten, ging mijn toestel licht gieren en was dus onstabiel, waardoor er geen moment was om over te schakelen.

Ik had wel uiteindelijk 9 trappen nodig om op 500 meter uit te komen. De eerste paar trappen kon ik niet ver terug vliegen, omdat ik weinig hoogte over had. Elke trap een 10-tal meters hoger om uiteindelijk bij trap 6 en 7 pas echt meters omhoog te maken. Dit kwam allemaal omdat er weinig wind op het veld stond en we op een korte baan omhoog moesten lieren. Verre van ideaal dus, maar als je het maar veilig houdt, dan zit je na veel trappen toch op hoogte.
Ik kon hierna niet echt bruikbare thermiek vinden, wel jammer, maar het doel van de dag had ik toch al gehaald, veilig starten en mooi/strak/hard landen.
Martin bleef wel ruim een uur boven en die vond de ene na de andere bel. Hij had z’n Z8 meegenomen, het toestel wat ik hoogstwaarschijnlijk ga overnemen. Maar volgens mij had hij ook zoiets van, zorg jij maar eerst dat je op je eigen toestel weer normaal kan lieren, voordat je op de mijne mag proefvliegen. Ik hoop wel dat ik zijn toestel binnen twee weken kan overnemen omdat ik het eigenlijk op het Duits Open al wil gebruiken.

Mijn beste vlucht op de DHV XC website.

Het weiland is opnieuw ingezaaid. Het verschil tussen het oude en nieuwe grasMartin z'n oude Z8, welke ik waarschijnlijk ga overnemenMijn eigen toestel op het grasveld bij de Buizerd