Maandag
Na een zeer leuk en gezellig festival in Chalon werden Anne-Marie en ik bruut uit elkaar gerukt. Anne-Marie terug naar het Noorden met Richard, ik op het laatste moment toch eerst nog even een dagje naar mijn ouders in Chamonix, die daar op vakantie zijn. Al ver voor Chamonix knalt de Mont Blanc boven het landschap uit. het blijft toch echt ongelofelijk zó een hoge berg !!
Na wat gedoe ben ik uiteindelijk bij het het huisje van mijn ouders aangekomen. Ze vonden het een leuke verassing en meteen werd, zoals ouders zijn, zoon lief geholpen met zijn was en werd er weer een heerlijke oerhollandse maaltijd met Bloemkool geserveerd…. Heerlijk… eindelijk weer eens normaal eten! ‘s avonds hebben we nog een rondje door het dorp gemaakt en hebben we op een terras koffie gedronken.

Met mijn ouders ff een bakkie doen in Chamonix Uitzicht op de Mont Blanc

Dinsdag
Na een rustig nachtje ben ik net voor het middaguur richting Laragne gaan rijden. Een prachtige rit, langs Megeve door de bergen heen. Uiteindelijk heb ik er nog ruim 4 uur over gedaan, wat mij eigenlijk tegen viel. Ondertussen voel ik me nog steeds niet helemaal op mijn gemak. Het rare afscheid van Anne-Marie in Chalon blijft me bezig houden.
Eenmaal op de camping in Laragne heb ik na een biertje bij Rob, snel mijn stekkie gevonden. Mijn tent staat snel en ook al snel komen er mensen om te kijken naar de tent… apart.. mooi… groot zijn enkele van de superlatieven die gebruikt worden. Al voor 11 uur lig ik op mijn heerlijke luchtbed met dekbed en mijn eigen kussen.

Zo sta ik erbij op de camping

Woendag
De Belgen zijn ondertussen al enkele dagen bezig met hun Kampioenschap. Gisteren zijn ze naar St. André geweest, maar door de harde wind en de turbulentie zijn er ongelukken gebeurd… 2 polsen, 1 elleboog en een rug waren het slachtoffer. Op de woensdag gaan ze naar de Chabre en om de drukte te omzeilen ben ik samen met Pieter en Irene naar de Aspres gegaan, welke 30km noordelijk van Laragne ligt. De voorspelling was een lichte Noorderwind, maar eenmaal bloven blijkt dat deze harder te waaien dan verwacht. De Thermiek kan de wind deze dag niet meer Zuidelijk maken, dus zijn we voor niets naar boven gegaan. Het is ook te laat om nog naar de Chabre te gaan. Dus niet gevlogen.

Donderdag
Het weer rondom Laragne is stabiel, wat betekent dat de ontwikkeling van Thermiek moeilijker wordt. Pieter stelt voor om naar St. André te gaan, waar de lucht onstabieler is. Uiteindelijk met zijn zessen in drie auto’s naar St. André (Bernard, Wolfgang en Johannes). Na een rit van anderhalf uur kwamen we aan bij het landingsterrein. Nadat mijn auto geparkeerd was snel met 2 auto’s naar boven.
Eenmaal boven een prachtig uitzicht over het meer en de wind stond lekker stevig op de berg.
Even sjouwen naar boven en binnen een half uur was ik gereed om te vertrekken.
Ik was als eerste van ons groepje weg. Voor de start ging het een paar honderd meter omhoog. Dan weer een stukje verderop vliegen, weer wat uitzakken en weer terug. Nu weer wat hoger tot ongeveer 2100 meter. Met een aantal andere deltavliegers was het wat makkelijker te bepalen waar het omhoog ging. Uiteindelijk had ik gezien met dat pielen voor de berg en vloog ik richting de antenne mast, welke ten NW van de startplek zit. Ik kwam op top hoogte aan en had 2 keuzes… of terug om verder hoogte te tanken, of verder vliegen. Het werd het laatste. Door het dal heen, ridge over en binnen een paar minuten stond ik op de grond bij Lambruisse. De landing ging gepaard met flinke turbulentie, maar uiteindelijk kwam het met een wiellanding in orde.
Na enige tijd gewacht te hebben, ben ik met een tweetal vriendelijke Fracaises terug gereden naar St. André. De anderen waren allemaal bij de berg gebleven en zijn in het landingsveld geland waar mijn auto geparkeerd was. Vervolgens met z’n 3-en naar boven om de auto’s op te halen, waarna ik terug kon naar Lambruisse om mijn vleugel op te halen welke ik in het hoge gras een beetje had verstopt.
Om de dag af te sluiten zijn we eerst met z’n allen gaan naakt zwemmen in de rivier bij het meer en daarna gezellig met z’n allen uit eten geweest.

Extra info:
DHV Cross Country

Zelfportret boven op de berg bij St. André

Vrijdag
De wedstrijd was op de Chabre, dus ben ik deze keer samen met alleen Pieter en Irene richting de Aspres gereden. Het zag er goed uit, maar nadat ik gestart ben, ben ik nog een beetje omhoog gegaan en daarna steenhard naar beneden. Ik had nog maar net genoeg hoogte over om het zweefvlieg terrein te halen.
het uitzakken kon vermeden worden door of dichter bij de berg te vliegen, of door het dal in te gaan omdat het zweefvliegveld enorm stond te geven. Ik bleef er tussenin, wat resulteerde in een kort vluchtje.
‘s Avonds was er om half 10 een eerste briefing, maar het enige nuttige wat hierin werd verteld is dat de volgende ochtend we om 9 uur een eerste briefing zouden hebben. Wel leuk dat Harm de meet director is deze wedstrijd!

Extra info:
DHV Cross Country

Vliegers op de wagen van Pieter en Irene het landingsterrein bij het zweefvliegveld van Asperen

Zaterdag
Na de briefing van 9.00 hebben we om 10.15 nog een briefing. Eventjes een uurtje de tijd om deze blog bij te werken.