Gisteren was het een bijzondere hete dag, 27 graden voorspelt en uiteindelijk zag ik dat het op het terrein 32 graden was.
Voorafgaand aan mijn eerste lier vlucht van dit jaar en ook sinds lange tijd had ik toch wel wat spanning. Vorig jaar een wat minder jaar gehad door de overstap naar de Laminar. Een beetje vliegstress hieraan overgehouden die ik toch wel graag zo snel mogelijk kwijt wil, want deltavliegen is nu echt helemaal mijn ding. Het goede gevoel van vroeger komt wel weer terug, pas dan zie ik niet meer op tegen vluchten en kan ik weer 100% genieten. Angstige gedachten maken dan weer plaats voor prachtige dromen. Beren zullen uit het bos verdwijnen en het bierglas is dan weer halfvol!
Ik was in ieder geval goed uitgerust en ik had het niet laat gemaakt op Motel Mozaique. Om 12:15 stond ik op het lierterrein. Dit omdat de buizerd lier lijn pas tegen half 10 was ingesproken, wat ik erg laat vond.

Aangekomen bijna allemaal bekende mensen wat altijd weer leuk is om deze te zien. Jaap die zijn vleugel kwam laten testvliegen door Frank W, Hadewych die weer druk bezig was, Martin die wederom mijn naam vergeten was, Frank R die zich druk maakte over een 2de lijntje, Dirk die voor het eerst eens kwam kijken en nog een tweetal bekende deltavliegers, die ik nog niet zo goed ken.

Zoals al gezegd, het was een prachtige dag, met niet teveel wind, kortom ideaal weer om het liergevoel weer terug te krijgen. Ik had besloten om als het goed zou gaan ik meteen zou trappen, maar het overschakelen naar het 2de lijntje liep verre van soepel. Bij mijn eerste liervlucht klapte het breukstukje van 175 kg eruit, omdat ik het 2de lijntje niet ver genoeg had aangehaad. Bij mijn tweede vlucht ging het iets beter, het 2de lijntje zat vast, alleen kreeg ik hem niet strak getrokken. Gelukkig ging net de spanning van de lierlijn eraf, zodat dit niet meer nodig was en ik mijn 1ste lijn kon losgooien. Snel omdraaien en gaan voor nog drie trappen.
Na het ontkoppelen was er bijna niets dat omhoog ging, achteraf alleen vlak na het ontkoppelen zelf. Dus werd het een glijvlucht. Ik heb nog wel even een rondje over de panties gevlogen omdat dit nu eenmaal in de route van de landing lag ivm de wind. bij de landing weer lekker ouderwets aantrekken, laten doorvliegen op grondeffect en hard uitduwen… mooie landing!
Het liergevoel is al weer een beetje terug nu. Het onprettige gevoel over het deltavliegen na een wat minder jaar vorig jaar is in ieder geval minder geworden. Nu weer lekker lieren, soaren en bergvliegen en wellicht nog slepen en als dat weer helemaal klopt, dan ga ik weer op de Laminar. Ik weet dat ik daar toch ook goed op moet kunnen vliegen alleen is het een flinke stap. Eén oorzaak van de verschikkelijke vlucht van vorig jaar weet ik al en dat is het ophangpunt. De vorige eigenaar was 10 kg lichter en een toppiloot. 2 redenen om het ophangpunt wat meer naar voren te doen, want die gast vliegen zonder bardruk. Ik, op mijn Mambo vlieg juist graag MET bardruk. In de komende weken laat ik Martin of Koos er eens op vliegen, kijken wat die zeggen. Wellicht na wat aanpassingen dan in mei naar de bergen om hopelijk dan dit jaar wel het NK te halen.
Vluchtgegevens in Google Earth
Google Earth kml files (bestand bewaren en openen in Google Earth)