ondanks een pittige wind van 20kmh op de grond en 35 aan de wolkenbasis werd er een taak uitgezet van maar liefst 169km, helemaal Polen in.
Ik ging vroeg de lucht in, al om 12 uur.
De trikepiloot was goed, maar ik wist me niet helemaal raad met al zijn armbewegingen. Dat ik hoger moest vliegen was duidelijk, maar verzet hij nou zijn spiegel of moest ik iets doen. Ook, wil hij dat ik ontkoppel of vliegen we door vanwege sink.
Uiteindelijk vlakbij Jiri Nadvornik ontkoppeld die hier ook net was afgezet. Even later wees ik de kern van de bel aan en konden we een paar honderd meter stijgen. Hierna was het op. De startplek zou ik wellicht niet halen dus dan maar wind mee over een paar km bos. Vlak voor het einde van het bos voelde ik wat turbulentie. “hit me” riep ik hardop en 3 sec. later had ik op 300m een goede bel die me naar wolkenbasis bracht. Ik zat al vrij Noordelijk van de koerslijn, maar dat was goed want op de koerslijn was het één en al schaduw. Ik vloog niet super snel anders zou ik in de schaduw komen. Inmiddels was ik weer samen met Jiri alleen van echt samen vliegen kwam het niet. Vlak voor de enorme zeppelinhal Tropical Island zat ik op 1400 meter. Ten noorden hiervan zat mij teveel bos dus wat Oostelijker gevlogen. ik kwam bij mooie open plekken maar zat al laag. Waar de thermiek zou moeten zitten (einde open veld in de wind), zat het ook ik ging weer wat omhoog. Het ging alleen niet super en de velden verderop waren met hoge beplanting/gras (de wind kronkelde er doorheen).
Ik besloot op een veld van 200×200m te landen in de bossen. De onderste 100m waren super turbulent, dus de bottombar flink aantrekken voor de nodige snelheid. Hierdoor kon ik door alle rolwindturbulentie heen trekken en mijn toestel redelijk netjes neerzetten. Na mijn spot aangezet te hebben en Anne-Marie even gebeld te hebben hoorde ik dat de andere piloten maar moeilijk weg konden komen en er veel herstarts waren.
Ik heb ongeveer 60km van de taak kunnen vliegen.

Uiteindelijk ben ik 13de geindigd van de 44 deelnemers, waarbij ik 5de Nederlander was. Dit is mijn beste resultaat ooit overall bij een NK en daar ben ik dan ook blij mee. Waarschijnlijk heb ik me met deze score ook geplaatst voor het WK volgend jaar Brazilië.

Mijn vlucht op DHV XC website.

De taak Mijn delta even vastleggen op de auto Klaar in de dolly Mijn landingsveld van de dag Mijn landingsveld van de dag Prijsuitreiking samen met Anne-Marie De einduitslag NK deltavliegen 2016 1 Gijs Wanders (midden), 2 Koos de Keijzer (links), 3 Martin van Helden (rechts) Gijs is de eerste met die de wisseltrofee in ontvangst neemt Vervoer wisseltrofee in orde maken Zwaar hé die kist Proosten met de Nederlands Kampioen