De laatste negende taak van het EK werd uitgezet. 100km kriskras door het dal met het goalveld vlakbij de Griekse grens in het Zuiden.
Na mijn start had ik het een hele tijd lastig om uberhaupt boven te blijven. Uiteindelijk kon ik bij de ridge zo’n 4km Oost van de start wat bruikbare thermiek vinden. Op dat moment kwamen er meteen een hoop andere delta’s die mij steil zagen draaien. Arne zag ik ook nog flink zwoegen om zo snel mogelijk boven te komen. Zo’n 5 minuten na de start ging ik over de startcirkel met onder meer Emiel en Olly. De eerste glij ging super snel, alleen er moest ook thermiek gevonden worden, het was lastig om een goede kern te vinden, dit duurde voor het mooi te lang. Uiteindelijk wel gevonden en boven aan de bel samen met Emiel door de wolkenflarden heen richting keerpunt. Op de terugweg van het keerpunt had ik een goede glijlijn en was ik Emiel kwijt.
Richting het tweede keerpunt wat tegen de wind in lag heb ik lang moeten pielen om goede bellen te vinden. Uiteindelijk wederom gered, maar veel vertraging opgelopen. Zo’n 5 kilometer voor het keerpunt zag ik de Lead gaggle nog boven me langs gaan.
Na het tweede keerpunt was het een flink stuk naar de Griekse grens en dan 2km naar boven om op goal te landen.
Bij de briefing hadden ze al gezegd dat er wolken/onweer vanuit het Westen zou komen en zo gebeurde dit ook. Ik kwam steeds meer in de schaduw te vliegen. Ik besloot de ideale redelijk te blijven volgen want ergens zou er nog wel wat restthermiek zijn die me naar goal zou brengen. Dit klopte een groot gedeelte van de route, maar op een gegeven moment was het op en stond ik op zo’n 10km voor goal aan de grond. Vlak nadat ik mijn toestel had ik ingepakt kwam het gustfront over, dus dat was een strakke timing. Anne-Marie had me gelukkig ook snel gevonden, want in een open vlakte met onweer boven je, daar heb ik het niet zo op.

Uiteindelijk ben ik deze wedstrijd als 76ste van de 88 deelnemers geeindigd. Dit was niet het resultaat waar ik op gehoopt had, maar het was wel heel fantastisch deze wedstrijd en ik heb weer heel veel geleerd. Door mijn WPRS-punten was ik als 62ste geplaatst. Ik had me als doel gesteld om tussen de 44 en de 62 te eindigen.
Vliegen bij Krushevo daarvoor dien je goed en veel te kunnen schakelen in je vlieg/taaksnelheid. Tevens is bij een goede gaggle zitten bij de start ook vrij cruciaal om het goed te doen. Meerdere stappen vooruit denken is in deze omgeving ook veel belangrijker dan op andere stekken.

Charly (vaan het Duitse team) heeft alvast een teaser online gezet van het EK.
Filmpje van het Oostenrijkse team.
Artikel in de lokale krant, de Groot Nissewaard.
Film door Gijs Wanders.

Mijn vlucht op de DHV XC website.

Groot Nissewaard 3 augustus 2016 De Botlek 3 augustus 2016 - voorpagina De botlek 3 augustus 2016 - Pagina 8