Ik heb 125km van de 190km gevlogen

Na al 9 vluchten in Forbes zit de routine er goed in. Ongeveer anderhalf uur voordat de eersten de lucht in gaan vertrekken we vanaf de lodge. Bij aankomst op een hete dag eerst het tshirt nat maken en dan de delta met zo min mogelijk treuzelen opzetten. Vervolgens alle spullen en jezelf in de schaduw. Dan een klein beetje praten met anderen (normaal meer, maar alle energie en uit de zon blijf tijd is meegenomen). De sleeps hebben meestal heftige stukken, maar de sleeppiloten zetten je zo’n beetje steevast af in een knoert van een bel.
De laatste twee taken had ik zelfs de tijd om een goede startplek te hebben bij de eerste gate.
Ook taak 10 was weer flink door vliegen. Ik moest mijn best doen om nog een beetje bij de koerslijn te blijven. Er kwam een wind van ongeveer 15kmh uit het westen terwijl de taak eerst naar het Noorden was en daarna naar het Zuiden. Ik was na een paar steken het groepje waarbij ik zat kwijt en zag af en toe een enkele delta.
Vlak voorbij Parkes was het flink heftig. Zeer turbulent en 40kmh wind. Het beukte me op dat moment gaar. Ik had zoiets van…. Pfff ik vind het prima zo. Ik vlieg nog zover mogelijk met mijn hoogte en dan land ik. Maar naarmate ik verder rechtuit vloog nam de hoogte toe en was de wind weer normaal. Ik was mijn dip voorbij en vervolgde mijn vlucht.
Het ging best lekker. Bel, steken, bel steken. Nog 32 km te gaan en op 3200 meter. Nog 30km te gaan en op 3050 meter. Dat keerpunt zal ik vast halen. 8 km voor het keerpunt zag ik een flinke gaggle bij een wolk draaien. Toen ik eronder kwam spoot het omhoog. Ik kwam Jochen nog tegen die mij eruit draaide.
Op wolkenbasis aangekomen was ik hierna snel bij het keerpunt. De bel hier vinden was even moeilijk, maar ik had hem. Niet helemaal tot bovenaan omdat ik op de route terug anderen zag draaien. Toen ik daar aankwam deed het niets meer… Hmmm…. dan maar doorvliegen. Nog net over het bos heen waar ik nog een paar prutbelletjes vond. Hierna moest ik echter landen. Keuze aan velden dan genoeg, die ene heeft stroompalen, niet handig. Een ander had ik op de heenweg dusties op gezien, niet handig. Ahhh, het mooiste veld had ik gevonden. Bij een bosrand op final zodat ik ruimte genoeg had voor eventuele tegenvallers, maar alles ging prima en ik landde alleen wel met een te late flair op mijn buik.
Vervolgens afbouwen in de schaduw op een geploegd veld. Het stof hiervan was niet zo handig.
Anne-Marie was wederom snel bij me…. Echt geweldig die Spots. Hierna Joost ophalen, die we in eerste instantie niet konden vinden.
We waren net na negenen op HQ waar veel piloten waren om eindelijk eens de tijd te hebben om bij te praten onder het genot van een lekker koud biertje. Het was gezellig die avond en we waren pas zo rond half 2 terug in de lodge.

Mijn vlucht op de DHV XC Website.

Briefing Taak 10 WK Forbes Taak 10 WK Forbes
Mufty day outfit Mufty day outfit Dragonfly Araldo helpt mee voor de start Wachten en rustmoment vlak voor een sleep met de Dragonfly in Forbes Sleepkabel vastmaken Start fase 1 - snelheid maken Start fase 2 - laag bij de grond totdat de Dragonfly ook vliegt Start fase 3 - dolly wordt opgehaald afbouwen in de schaduw Afbouwen na mijn laatste vlucht Volg de Spots Biertje...